Переваги і недоліки вебінарів


Вебінар походить від двох слів «мережа» і «семінар». Іншими словами, вебінар — це семінар, який проходить по мережі інтернет. Такі онлайн-семінари поділяються на власне вебінари, які передбачають двостороння взаємодія учнів і викладача, веб-конференції і веб-касти, де одностороннє: один читає лекції, інші просто слухають і дивляться.

Як правило, на вебінарі комунікації проходять за наступною схемою: лектор, перебуваючи перед комп'ютером і використовую мікрофон і веб-камеру, спілкується з аудиторією. Також він може демонструвати таблиці, графіки, малюнки і презентації в цифровому форматі. Учасники слухають лекцію, спілкуються з викладачем та між собою в текстовому чаті. Крім цього лектор відповідає на коментарі і питання в режимі онлайн. Після завершення всім учасникам вебінару розсилається запис уроку.

Переваги вебінару:

  1. Висока ступінь інтерактивності — слухачі залучені в процес навчання, задають питання для пояснення незрозумілих моментів, на які відразу ж отримують відповіді.
  2. На відміну від звичайного семінару, слухачі вебінару по його закінченні отримують запис, який пізніше можна використовувати при закріпленні матеріалу. Запис вебінару видається навіть тим, хто не встиг до нього підключитися.
  3. Значна економія часу. Учасникам і лектору не треба витрачати час на дорогу до місця проведення семінару. До всього іншого вони можуть знаходитися в різних містах, або навіть країнах. Бути присутнім на вебінарі ви можете, знаходячись зручному для вас місці— на відпочинку, вдома або в офісі.
  4. Економія коштів. Вартість навчання на вебінарі набагато нижче відкритого семінару. Крім цього немає необхідності витрачатися на дорогу, харчування та проживання. А витрати на організацію онлайн-семінару — мінімальні і пов'язані з організацією робочого місця.
  5. Можливість дотримання анонімності. Учасники одного і того ж вебінару можуть не знати про особистість один одного.
  6. Вебінар — це відмінний засіб для проведення онлайн-тренінгів та вирішення маркетингових завдань. При презентації нового товару, марки або при початку ребрендингу експерт може провести вебінар, на якому відповість на всі питання, роз'яснить важливі аспекти, проведе опитування і отримає живий відгук від клієнтів.

Недоліки вебінарів

  1. Як би не старався лектор, але під час вебінару не досягається такий же емоційний зв'язок, як під час живого спілкування. А це досить важливий аспект, від якого залежить ефективність навчання.
  2. Так як вебінар — це новий інструмент для проведення тренінгів та конференцій, багато лекторів, звиклих до роботи з живою аудиторією, просто губляться перед монітором. В результаті цього пропадає ритм і драйв виступу.
  3. Іноді трапляється, що учасники і лектор знаходяться в різних часових поясах. Якщо для лектора вебінар починається в 14.00, то для деяких учасників може починатись в 23.00, що не зовсім зручно.

На сьогоднішній день вебінари — це один з найбільш прогресивних та ефективних засобів дистанційованного навчання, до якого вдаються люди, що йдуть в ногу з часом. Вже сьогодні вони міцно входять в наше життя і зовсім скоро стануть невід'ємною частиною, як E-mail, Skype або ICQ. C кожним днем зростає кількість викладачів і слухачів, які знають що таке вебінар і оцінили плюси дистанційованної онлайн-освіти.

© eTutorium 2014 - 2024 Всі права захищені