Як обрати софт для вебінарів?


Якщо ви вирішили використовувати можливості цифрової епохи і проводити семінари в онлайн форматі, то напевно задавалися питанням, яку програму або сервіс для цього вибрати? Відповідь залежить від ряду факторів – кількість слухачів, якість, зручність і прийнятна ціна. А тому рішення можуть бути різними.

Skype

Якщо знадобилася безкоштовна платформа для відеоконференцій, можна скористатися сервісом Skype. Вибір не випадковий, адже це зручна програма, яка користується великою популярністю і встановлена майже на кожному комп'ютері. Цей факт спрощує завдання – немає необхідності завантажувати додатковий софт і освоювати його.

Skype дозволяє проводити відеоконференції, однак, чим більше людей в груповому чаті, тим більше навантаження на ваш інтернет-канал і комп'ютер. Безкоштовно можна створити конференцію для 5 осіб, понад цього – платно. У програми є багато інших можливостей – демонстрація екрану віддаленого співрозмовника, запис відеосеансу, передача файлів. В цілому, цей сервіс хороший, якщо ви плануєте провести відеоконференцію для обмеженої кількості людей і без особливих витрат. В будь-якому іншому випадку, доведеться пошукати щось ще.v

Вебінар на своєму сайті: зроби сам

У вас завжди є можливість організувати захід на своєму сайті. Але для цього буде потрібно власноруч зібрати платформу для вебінарів. Не лякайтеся, доведеться повторювати прості дії – реєстрація, копіювання коду і файлів на сайт, завантаження програм.

Аудіопотік

Трансляцію звуку можна налаштувати за допомогою сервісу Kastim.ru. Реєструєтеся, створюєте вебінар і запускаєте мовлення. Потрібно додатково завантажити програму SimpleCast. Це займе всього пару хвилин. Отримуєте код, який потрібно вставити на сторінку вашого сайту, на якому бажаєте провести вебінар. Залишилося тільки кинути файл плеєра (player.swf) у каталог сайту і виправити шлях до нього в коді.

Відеотрансляція

Якщо ви хочете транслювати себе коханих, то можна скористатися кількома рішеннями. Для першого з них потрібні IP-камера та сервер. Як варіант, спробуйте софт від Wowza або Erlyvideo. Йдемо на сайт розробника і викачуємо необхідну нам версію сервера, встановлюємо і налаштовуємо його згідно інструкції.

Далі потрібно розмістити на сайті флеш-плеєр, який підтримує протокол RTMP. Вибір тут досить великий – Flowplayer, JW Player, Uppod, можна скористатися і іншими програмами на ваш смак. Потрібно завантажити з сайту плеєр і плагін RTMP, після чого залити всі ці файли до себе на сервер. Ну і вже стандартна дія – скопіювати код плеєра на сторінку вебінару.

Вбудувати на сайт можна і інші сервіси, наприклад – Google Hangouts, який дає можливість проводити відеоконференції (але тільки до 10 осіб). Цей сервіс можна використовувати як на ПК, так і на мобільних пристроях. Потрібно врахувати, що всім учасникам потрібен Google-акаунт.

Онлайн чат

Чат можна підключити за допомогою будь-якого безкоштовного сервісу. Ми пропонуємо скористатися Chatovod.ru. Просто створюємо власний чат і вбудовуємо його на сторінку свого сайту одним рядком. Для цього необхідно зареєструватись на порталі та отримати код.

Презентація

Налаштувати презентації можна і в Google Hangouts, однак, якщо ви не користуєтеся цим сервісом, то потрібно вибрати щось інше, наприклад – SlideShare.net. Пройдіть реєстрацію на сайті, завантажте файл презентації .ppt. Далі вже звично отримуємо код і вставляємо його в потрібне місце на сторінці вашого сайту. Це дозволить учасникам гортати слайди, але ви, напевно, захочете робити це власноруч. А тому зі сторінки сервісу скопіюйте нескладний JavaScript код і додайте його до себе на сайт.

У підсумку, використовуючи різний софт для вебінарів, ми своїми руками зібрали віртуальну кімнату, де присутня аудіо і відео, чат і презентації. Учаснику вашого онлайн-семінару не потрібно ніде реєструватися, заповнювати якісь поля. Але, якщо хочете, то можна додати і нескладну авторизацію, щоб обмежити вхід.

Готові сервиси для вебінарів

Якщо вам не хочеться збирати платформу по частинах, то можна скористатися готовим рішенням. Майданчиків для вебінарів існує безліч. Давайте їх умовно розділимо на дві категорії – сервіси, які надають віртуальну кімнату без необхідності встановлення додаткового софта і такі сервіси, де встановлення програмного забезпечення є обов'язковим.

Завантаження програм для проведення вебінарів може когось налякати, але не все так страшно, як здається. Складнощів на хороших платформах з цим, зазвичай, не виникає. Як приклад, можна привести найпопулярніші з них – GoToMeeting і GoToWebinar. Перший сервіс дозволяє зібрати до 26 осіб в кімнаті, включаючи ведучого. Якщо потрібно більше, скористайтеся сервісом GoToWebinar, за допомогою якого можна провести онлайн-семінар для 1000 осіб. Обидві програми мають такі важливі інструменти, як запис вебінару, дошка для малювання, чат. Однак GoToWebinar, на відміну від конкурента, може похвалитися передачею файлів, демонстрацією екрану і опитуваннями.

Цей інструмент особливо вигідний, якщо ви плануєте регулярно проводити онлайн-семінари. Ви просто орендуєте віртуальну кімнату, в якій і збираються ваші слухачі. Зазвичай портали надають такі можливості:

  • Трансляція відео та аудіо;
  • Багатофункціональний онлайн чат;
  • Демонстрація супутніх матеріалів;
  • Підключення декількох ведучих;
  • Проведення опитувань;
  • Дошка для малювання;
  • Запис вебінару;
  • Демонстрація робочого столу.

Щоб провести онлайн-семінар, потрібно зареєструватися на порталі, обрати свій тарифний план або ж безкоштовно випробувати майданчик у тестовому доступі і створити новий вебінар.

Як бачимо, є багато можливостей провести семінар в інтернеті і поділитися зі світом знаннями. Але, якщо ви плануєте займатися цим на професійній основі, з метою заробітку або навчання персоналу вашої компанії, то варто скористатися готовими і якісними рішеннями. Саме майданчики для вебінарів надають весь необхідний функціонал для проведення онлайн-семінару і дозволяють швидко вирішити всі поставлені завдання.

© eTutorium 2014 - 2024 Всі права захищені