Семінари і вебінари: плюси і мінуси


Протистояння між семінарами і вебінарами можна порівняти з одвічною конкуренцією між білявками і брюнетками: кожна має свої характерні особливості і “родзинки”, котрі, втім, знаходять своїх поціновувачів. Ми вирішили розставити усі крапки над “і” та з’ясувати ключові відмінності вебінарів від семінарів, їх переваги та недоліки.

Хто є хто: ключова відмінність вебінарів від семінарів

Тож, перш за все, пропоную визначити різницю між цими двома примхливими панянками. На просте запитання ”Що таке семінар?” може дати відповідь кожен студент, адже ця практика набула своєї популярності саме завдяки вищим навчальним закладам. У той же час, таке поняття як вебінар часто викликає здивовані погляди у значної кількості людей.

Насправді різниця між цими двома термінами, так само як і між білявками та брюнетками, полягає лише у кольорі волосся або, як у нашому випадку, у способі проведення.

Вебінар — це семінар, який здійснюється за допомогою мережі Інтернет, тобто його сміливо можна назвати онлайн-семінаром.

Варто відзначити, що для його проведення не потрібно витрачати кошти на зайве устаткування і апаратуру, адже ведучому необхідно мати лише комп'ютер, навушники або динаміки, веб-камеру і мікрофон. Виглядає досить просто, чи не так?

Онлайн і оффлайн семінари: традиції проти інновацій

Семінар можна сміливо назвати брюнеткою світу навчання, адже його обирають за постійність, серйозність і традиційність. Спікери завжди знають, що на них чекає жива аудиторія, дійсно зацікавлена у вивченні заявленої теми і отриманні нових навичок. Технологія публічних виступів знайома кожному ведучому заходів, а от виступ перед камерою, коли зоровий контакт з глядачами повністю відсутній, часом вибиває з колії навіть досвідчених майстрів слова. Тож вебінари, як і білявки, привертають увагу і викликають щирий інтерес, але лякають своєю незвичністю. Погодьтеся, що не кожен зважиться опанувати нову для себе сферу діяльності, адже для цього необхідно докласти певні зусилля і час.

Ті ж, кого сучасні технології та інновації не тільки не жахають, але й надихають, отримають за свою мужність ряд значних переваг. Тільки уявіть, що за допомогою одного вебінару ви зможете зібрати декілька тисяч глядачів одночасно. Більш того, не тільки учасники вашого заходу, але й ви самі можете перебувати у будь-якій точці світу. Пропонуємо зупинитися на плюсах вебінарів більш детально.

Вебінар

За допомогою одного вебінару можна зібрати декілька тисяч глядачів одночасно

Безкоштовні бонуси і додаткові можливості вебінарів

Варто відзначити, що семінар у формі вебінару має значно ширше поле для імпровізації і може використовуватися для досягнення різних цілей, наприклад:

  • онлайн-курси, лекції, майстер-класи, тренінги, конференції та інші види дистанційного навчання допоможуть як отримати додаткову освіту у будь-якій галузі, так і підвищити кваліфікаційний рівень співробітників;
  • бізнес-зустрічі та наради з потенційними і існуючими партнерами сприятимуть мінімізації втрат через нечіткий зворотній зв'язок;
  • завдяки безкоштовним вебінарам і презентаціям продукту, рівень продажу ваших товарів або послуг збільшиться у кілька разів, за рахунок залучення аудиторії з різних міст і країн;
  • підібрати персонал для віддаленої роботи, перевірити професійні навички і знання в режимі онлайн допоможуть відео-співбесіди;
  • онлайн-консультування з професійних питань може стати не тільки додатковим, але й основним джерелом прибутку.

Список можна продовжувати, зважаючи на вашу сферу діяльності, адже вебінари дозволяють проводити навіть батьківські збори в режимі онлайн. Проте можна сміливо сказати, що теорія шести рукостискань, згідно з якою будь-які дві людини на Землі розділені в середньому лише п'ятьма рівнями спільних знайомих, скоротилася лише до єдиного кліку мишкою.

Час — гроші: переваги онлайн-заходів

Реалії вимагають від людей все більшої і більшої динамічності, а сучасні технології збільшують мобільність і заощаджують не тільки час, але й кошти.

Пропонуємо вашій увазі ТОП-5 переваг семінарів у формі вебінарів:

  1. Економія часу і коштів на дорогу, проживання і харчування для спікера, що робить його більш конкурентоспроможним для запрошуючих організацій.
  2. На ефективність навчання кожного слухача не будуть впливати поганий трафік, робочі або сімейні обставини, адже заняття можна відвідувати у будь-якому зручному для вас місці без поспіху і зайвих транспортних витрат.
  3. Не встигли подивитися вебінар у призначений час? Не біда, адже завдяки функції запису ви не втратите жодної краплі корисної інформації.
  4. Більше не треба витрачатися на такі звичні для оффлайн семінарів атрибути, як додаткові матеріали, записники, ручки, каву і солодощі. Усі документи, якими ви хочете поділитися зі слухачами, будуть доступні для завантаження безпосередньо з вебінарної кімнати.
  5. Підвищуйте кваліфікаційний рівень своїх співробітників без відриву від роботи і матеріальних збитків для підприємства.
ТОП-5 переваг семінарів у формі вебінарів

Побоювання вебінаристів-початківців: міфи і реалії

Загальноприйнято вважати усіх білявок легковажними, життєрадісними і не надто розумними. Вебінари також досить часто оцінюють категоріями стереотипів, далеких від істини.

По-перше, страх перед технічними негараздами не є приводом для категоричної відмови від онлайн-заходів. Проблеми зі світлом, проектором або колонками можуть статися і на звичайному семінарі, що не зупиняє спікерів від подальших виступів. Крім того, кожна вебінарна платформа надає технічну підтримку, яка допоможе вирішити усі нагальні питання.

По-друге, існує безліч інструментів інтерактиву, які допомагають привернути увагу слухачів і отримувати від них миттєвий зворотній зв’язок, наприклад: чат, презентація, тести і опитування, відеоролики, трансляція робочого столу, тощо. Тож динамічність івенту буде залежати тільки від вашої фантазії і креативності.

По-третє, незважаючи на те, що простори мережі доволі часто є місцем скупчення тролів, які дозволяють собі різкі коментарі і образливі висловлювання, користуючись анонімністю і безкарністю, вебінаристи можуть не перейматися з цього приводу. Ведучі онлайн-заходів мають повний контроль над аудиторією, що дозволяє їм “не приймати” небажаних гостей, видаляти з чату недоречні повідомлення і банити порушників порядку.

Ложка дьогтю у бочці меду, або мінуси вебінарів

Не дивлячись на чисельні переваги, все ж таки є кілька пунктів, за якими вебінари поступаються семінарам:

  • при груповому навчанні спікеру буде досить важко надати оперативний зворотній зв’язок кожному окремому слухачу, адже він не має змоги спостерігати за процесом виконання завдання і відстежувати його індивідуальні помилки в режимі онлайн.
  • за відсутності таких зовнішніх факторів, як безпосередня взаємодія з викладачем і групою, питання мотивації повністю лягає на плечі самого слухача, який може піддатися лінощам і покинути справу напівдорозі.
  • анонімність, яка допомагає сором’язливим людям почувати себе більш впевнено і комфортно, може зіграти злий жарт з екстравертами, котрі відвідують заходи не тільки з метою отримання нової інформації, але й знайомства з однодумцями і обміну корисними контактами.

Часом визначитися буває досить важко, адже семінари і вебінари мають як свої переваги, так і недоліки. Але хто сказав, що необхідно робити вибір? Досвідчені ведучі заходів знають, що подекуди мінус на мінус дає плюс, тож отримують максимальні результати, поєднуючи традиційні можливості семінарів і сучасні інструменти вебінарів. Спробуйте і ви!

Спробувати БЕЗКОШТОВНО

Ольга Корбан

Автор: Ольга Корбан
Копірайтер проекту eTutorium. Автор і редактор тематичного блогу.

© eTutorium 2014 - 2024 Всі права захищені