Як провести вебінар


Вебінари вже давно стали важливим маркетинговим інструментом і відмінним способом заробітку в інтернеті. Але при цьому, онлайн-семінари для багатьох – це щось нове, що вимагає вивчення і специфічного підходу. Адже перш ніж перенести навчання в онлайн формат, ми повинні розуміти всі аспекти, пов'язані з його проведенням.

Організаційна частина

Зрозуміло, на першому етапі все починається з ідеї, вибору теми, підготовки контенту, а також вирішення технічних питань. Так, наприклад, необхідно орендувати майданчик вебінарів, куди і запрошувати майбутніх слухачів. Одним з кращих сервісів, який надає такі послуги є сайт – etutorium.com.ua. У тестовому доступі ви можете провести вебінар безкоштовно, що стане безцінним досвідом і дозволить оцінити всі переваги порталу.

Перед початком онлайн-семінару необхідно підготувати і налаштувати все обладнання, яке може знадобитися. За годину до майбутнього заходу його потрібно перевірити, провести пробний запуск, щоб переконатися, що з технічного боку все працює відмінно. Важливо скласти чіткий план вебінару, розуміти в якій його частині подавати той чи інший блок інформації. Також, необхідно правильно розраховувати час – якщо заняття виходить дуже довгим, то його слід розбити на кілька днів.

План проведення вебінару

Коли всі зібралися і ви переконалися, що аудиторія вас бачить і чує, можете приступати до проведення вебінару. Зрозуміло, для початку варто привітати слухачів і представитися. Зазвичай цей блок займає не більше двох-трьох хвилин, після чого ви можете детальніше розповісти про себе.

Історія тьютера

Далі, щоб підігріти інтерес слухачів, викладач може розповісти цікаві факти з свого життя. Звичайно, не варто озвучувати повну біографію, а тільки ті дані, які підтверджують вашу компетенцію заявленої теми вебінару. Потрібно постаратися зробити історію більш емоційною, розбавляючи факти інформацією, яка не залишить нікого байдужим. А головне, допоможе слухачам долучитися до сказаного і поставити себе на ваше місце. Це дуже важливо з психологічної точки зору, адже несвідомо люди починають відчувати прихильність до тьютору.

Програма вебінару

Коротко уявіть програму, щоб нагадати її тим, хто встиг призабути і просто налаштувати аудиторію на робочий лад. Ви перераховуєте ті пункти, які писали на сторінці вебінару, пояснюючи, що конкретно буде розглядатися по кожному з них. Можна акцентувати увагу на окремих частинах вебінару, які позитивно вплинуть на мотивацію слухачів.

Мотивувати аудиторію

Але найголовніше, що буде підтримувати в людях інтерес до кінця вебінару – це нові можливості. Покажіть слухачам, чого вони зможуть досягти, які питання з легкістю вирішити і головне – барвисто опишіть перспективи, які відкриваються в результаті. Найкраще підкріпити факти інфографікою та відеоматеріалами. Весь подальший час аудиторія буде уважно ловити кожне ваше слово.

Основна частина

Після цього можна приступати до основної частини вебінару. Бажано відразу почати з головних, найбільш цікавих питань, це дозволить зміцнити упевненість слухачів у тому, що вони прийшли саме туди, куди потрібно. Намагайтесь дотримуватися чіткої послідовності у поданні інформації, щоб надалі уникнути плутанини. По ходу онлайн-семінару потрібно подавати максимум корисної теоретичної і практичної інформації. Не варто забувати про опитування, діалог зі слухачами, обговорення різних завдань – все це допоможе зробити вебінар більш інтерактивним.

Висновки та питання

В самому кінці потрібно підвести підсумок всьому сказаному і зробити відповідні висновки. Також, варто виділити час на запитання слухачів, які накопичилися по ходу вебінару. Важливо не розгубитися і відповідати впевнено. Якщо ви не можете дати точної відповіді, то все одно не мовчіть, відповідайте, але з застереженням, що інформація не перевірена. Таким чином, ви підтримуєте репутацію професіонала і не уникаєте відповіді.

Навчати – означає удвічі вчитися

Проведення вебінарів, та й викладання в принципі, вимагає особливої підготовки і роботи над собою. Вміння тримати себе в руках, не показувати хвилювання, подавати матеріал з правильною структурою і емоційним навантаженням – все це важливі навички, які необхідно освоїти. Але разом з тим, це цікавий процес, який дозволяє не тільки навчати, але і розвиватися самому. І з кожним наступним вебінаром ви будете помічати, як змінюється ваше сприйняття того, що відбувається, з'являється впевненість у собі та вміння структурно підходити до розгляду будь-якої інформації.

© eTutorium 2014 - 2024 Всі права захищені